Tomáš Vítek z Brna vystudoval vysokou školu ekonomického zaměření. Odmala ho ale bavilo vaření, ke kterému tíhl stále víc. Nakonec se rozhodl jít za svým snem. V Brně složil kvalifikační zkoušku z gastronomie a nyní patří mezi ty šťastné lidi, kteří mohou prohlásit, že se jejich záliba stala i jejich profesí.

tomasTomáš úspěšně vystudoval nejprve strojní průmyslovou školu a poté vysokou školu ekonomického zaměření, načež nastoupil do zaměstnání ve vystudovaném oboru. Na různých pozicích vydržel pracovat přes čtyři roky, uspokojení v této oblasti ale nenacházel, natož aby mohl říci, že dělá, co ho skutečně baví. Ve volných chvílích doma vařil a přitom pomalu zjišťoval, že mu příprava jídel jenom doma nestačí. Postupně v něm uzrávalo rozhodnutí věnovat se gastronomii na sto procent. „Vařit doma už mi nestačilo, tloukl jsem se do hlavy, že jsem nešel na kuchaře. Proto jsem si našel na internetu kurzy Příprava hotových jídel, které vede paní Ochmannová, a přihlásil jsem se do nich. Zásadní pro mě byla praxe, kterou jsem plnil v brněnské restauraci Bohéma. Tam jsem po skončení kurzů také zůstal na hlavní pracovní poměr,vypráví nadaný kuchař.

 

S vysněnou prací nabral druhý dech

 

Tomáš se před absolvováním kurzu vařením zabýval poměrně dlouhou dobu – studoval a testoval recepty, zkoušel nové postupy. Ve volném čase po práci chodil i do místní rybárny, kde se učil, jak pracovat v kuchyni s rybami. Mnohé z kuchařského „řemesla“ se naučil i doma. Přesto podle svých slov všechny znalosti a dovednosti, které nyní potřebuje v práci, nabyl především během kurzu a prostřednictvím absolvovaných praxí. „Na kurzu jsem se naučil všechnu techniku přípravy, kterou teď používám. Snažil jsem se přiučit se co nejvíce, aby mi pak v provozu nemuseli všechno vysvětlovat a já byl pro kuchyň něco platný. Kurz jsem si musel zaplatit sám, protože podle pracovního úřadu jsem na jeho proplacení příliš kvalifikovaný,“ směje se a zároveň dodává: „Nelituji ale jediné koruny, dostal jsem se k vysněné práci.“

 

Zpočátku hodně lidí z Tomášova okolí nad jeho rozhodnutím kroutilo hlavou, on sám však na mínění ostatních nedbal. „Bylo mi jedno, že se mému rozhodnutí někteří diví, já jsem šel za tím, co mě baví. Mé nejbližší okolí vědělo, že vařit umím a chci se mu věnovat, takže u nich jsem podporu měl,“ říká nadšený kuchař, kterému nevadí trávit v kuchyni až čtrnáct hodin denně. „Ekonomika mě jednoduše nebavila, s rozhodnutím přihlásit se do kurzů a splnit kvalifikační zkoušku jsem nabral druhý dech,“ dodává.

 

Nejdříve se zkoušky bál, ale díky přípravě ji hravě zvládl

Ačkoliv měl Tomáš bohaté zkušenosti se zkouškami a testy z vysoké školy, zpočátku se závěrečné kvalifikační zkoušky obával. Zejména proto, že nevěděl, co ho čeká. Zkoušku zpětně nehodnotí jako vyloženě snadnou, pokud se ale člověk zodpovědně připraví, neměl by s ní nikdo mít výrazný problém. „Pokud na kurzech dává člověk pozor, zkoušku zvládne. Vyučující hodnotím vyloženě kladně, podporovali nás a všechno nám názorně vysvětlili. Celkově kurzu nemám v zásadě co vytknout, všechno potřebné jsem se tam zkrátka naučil.“

Tomáš v současné době tráví maximum svého času v kuchyni  jedné z nejlepších brněnských restaurací a je spokojený. „Jsem moc rád, že jsem hned po praxi mohl v Bohémě zůstat. Je tam špičkově vybavená kuchyň, mám tam volnou ruku a mohu se tak realizovat i při vymýšlení nových jídel,“ pochvaluje si Tomáš a se smíchem dodává: „Vaříme opravdu dobře, smažák u nás nenajdete.“

 

O Národní soustavě kvalifikací

Národní soustava kvalifikací (NSK2) je národní projekt MŠMT, jehož řešitelem je Národní ústav pro vzdělávání. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Cílem Národní soustavy kvalifikací je určit a popsat jednotlivé profesní kvalifikace tak, aby byly samostatně uplatnitelné na pracovním trhu v ČR. NSK2 pomůže těm, kteří z nějakého důvodu nedokončili školu a chtějí si doplnit vzdělání. Pomůže také všem, kteří pracují v jiném oboru, než který vystudovali, a potřebují mít hodnověrný doklad o svých znalostech a dovednostech. K dnešnímu dni bylo vytvořeno 496 standardů profesních kvalifikací. Od zahájení projektu Národní soustavy kvalifikací v roce 2005 do konce července 2013 bylo vykonáno cca 79 000 zkoušek.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ochrana proti spamu *