Nová Paka – Pekařská dílna je provoněná vanilkou, máslem i klasickou vůni kynutého těsta. Pět žen tu od časného rána vyrábí koblihy, koláčky a vánočky. Trošku netypické osazenstvo, jinak se tu totiž pohybují učni. Ti včera jen přihlíželi praktické zkoušce, kterou tu skládaly první účastnice kurzu jemného pečiva. Pořádá ho Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka.

Škola vloni absolvovala pilotní projekt a získala tak autorizaci pro systém profesních kvalifikací. Vzdělávat se tu nyní mohou jak děti, tak dospělí. Kurz jemného pečiva se skládá z 26 hodin teorie a 124 hodin praktické výuky v dílnách.

Přihlášení se učí péct vánočky, koblihy, koláče, své vzdělání zakončují zkouškou. „Ozvalo se nám pět zájemkyň, pátá ke zkoušce nedorazila,“ uvedla vyučující Stanislava Štrynclová. „Práce s dospělými je úplně jiná než s dětmi. Oni jsou chtiví vědění,“ pochvaluje si.

Cena kurzovného je do deseti tisíc korun, za zkoušku účastníci uhradí 2 750 korun. „Zájem byl docela překvapivý. Nadšení žen je úžasné. Oceňuji jejich snahu získat plnou profesní kvalifikaci a mít výuční list v oboru,“ podotýká Štrynclová.

Získat výuční list dál obnáší absolvovat ještě kurs na výrobu chleba, teprve pak z vás bude pekař. Ale stát se můžete i cukrářem nebo kuchařem. Zájem je také o obor krejčí. Podle Štrynclové tady škola zvažuje, s jakým počtem frekventantů vzdělávání zahájí.

Pekařský mistr Rudolf Eliáš si mne spokojeně ruce. „Ženy kurz zvládly bez problémů. Scházely se odpoledne a o sobotách. Jsou snaživé, mají zkušenosti a elán. Nebojí se zeptat. Je radost s nimi pracovat, navíc jsem si pěkně popovídali. “

Veronika Vaňková z Jilemnice se o kurzu dozvěděla od kamarádky a ihned se přihlásila, aby si dokončila vzdělání. „Perfektní přístup jak učitelů tak mistrů, nestěžuji si, jsem tu velice spokojená,“ hodnotí.

Od hudby k troubě

Evě Vlčkové z Prahy – Říčan je 45 let, má pět dětí, vystudovala hudební vědu a filosofii. Svá dítka vyučovala doma a všechny společně s manželem vedou k hudbě. Jeden ze synů se nyní chystá studovat hru na housle na vysoké škole ve Vídni. Paní Vlčková je v domácnosti třiadvacet let.

„Přiznám se, že pečení je můj třicetiletý koníček. Chtěla jsem se dostat ke kořenům, získat pohled, jak to vypadá v profesionální pekařské praxi. Zajímala jsem se i o technologie,“ zdůvodňuje svoji účast v Nové Pace. Doma každý den peče chleba. Prý bez nezdravých éček a z žitné mouky. Je experimentátor, vytváří si vlastní recepty, peče i celošpaldové koláče. Hodnotí praktickou i teoretickou část kurzu. „Obě dvě byly dostačující. V teoretické části jsme získaly dostupné materiály, navíc právě nyní vyšly dvě zajímavé knihy o surovinách a chlebu. S praktickou částí jsem velmi spokojená,“ hodnotí energická žena, která hodlá získat výuční list v oboru pekař i cukrář. Doma na zahradě by si ráda zřídila malou pekárnu, ale to je zatím sen.

zdroj: http://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/eva-vlckova-si-splnila-sen-bude-vyucenou-pekarkou-20150515.html

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ochrana proti spamu *