Výborná ekonomická kondice domácích podniků se před Vánocemi propíše i do kolonky mimořádné odměny na výplatních páskách. Třetina firem má už teď jasno, že je svým lidem koncem roku rozdá. A dalších dvacet procent podniků to zvažuje.

Téměř polovina z firem, které s předvánočními odměnami počítají, chce poslat zaměstnancům víc než loni. U podnikatelů, kteří bonusy vyplácejí podílem ze mzdy, dosáhnou podle průzkumu v průměru zhruba 60 procent měsíční výplaty. Ti, kteří uvedli výši odměny absolutní částkou, rozdají v průměru pět tisíc korun.

Ukázal to průzkum mezi více než pětistovkou malých a středních firem, který zpracovala banka ČSOB exkluzivně pro MF DNES.

Jen pět procent firem uvedlo, že bude bonusy na konci roku proti loňsku snižovat.

Tři pětiny podniků hodlají přidělit odměny plošně všem zaměstnancům, bez ohledu na jejich profesi či pracovní nasazení.

Téměř devět z deseti firem přitom rozdá předvánoční bonusy v penězích. Jiné formy odměn, jako třeba věcné dary, poukázky či příspěvky na pojištění, chystá pro své zaměstnance jen zlomek šéfů.

Lepší peníze než nevhodný dárek

„Finanční odměnou místo vánočního dárkuudělá zaměstnavatel svým lidem největší radost,“ domnívá se marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková. Benefity jako vánoční dárky, večírky či teambuildingy už podle ní dnešní zaměstnance vůbec nezajímají. „A stravenky nebo mobilní telefon pro soukromé potřeby již považují za samozřejmost, nikoliv benefit,“ dodává.

Pokud firmy pošlou jako odměnu peníze, snižuje se riziko nevhodného dárku. „Je těžké zavděčit se všem, finanční odměna se tak jeví jako nejsnadnější varianta. Dopad takovéto odměny se v důsledku ale může minout účinkem i v tomto případě – zaměstnanci mohou mít (a obvykle také mají) větší očekávání,“ říká ředitel personálně poradenské společnost HaysLadislav Kučera.

Z průzkumu také vyplynulo, že firmy se příliš nehrnou do rozšiřování systémubenefitů či zavádění nových. K tomuto kroku se od příštího roku chystá pouze necelá desetina majitelů či šéfů firem. Čtyři pětiny podnikatelů mají jasno – ponechají ve své firmě současný systém.

Benefity až tak netáhnou

Čtyři pětiny z nich ale nic takového neplánují. „Benefity ne, ale platy asi budeme navyšovat víc než jen o inflaci. Nejsou lidi,“ shrnuje ředitel pražského hotelu Sheraton Vít Mutl. „Nejspíše nebudeme benefity měnit. Maximálně navýšíme hodnotu stravenek,“ doplňuje Jakub Vančák, jednatel dodavatele paliv a pracovních oděvů Olvan Náchod.

Podle personalistů společnosti už nabídku benefitů upravovaly ve velkém během uplynulého roku, kdy je k tomu donutil sílící boj o nové pracovníky. Firmy tak podle Kučery nejspíš vyčkávají, jak se nově nastavený systém benefitů osvědčí.

„Různorodou škáloubenefitních programů řeší řada firem nedostatek zaměstnanců. Ale vnímám, že priority zaměstnanců spočívají zejména ve smyslu práce, lidech, které máme kolem sebe, odměňování a také v rovnováze mezi pracovním a soukromým životem,“ sdělila Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB zodpovědná za personalistiku a komunikaci.Přesto prý řada podniků benefity podceňuje. „Doporučujeme společnostem sledovat trendy v této oblasti a v případě nízké úspěšnosti náborů být připraven ke změně,“ říká Kučera.

Přístup k benefitům často závisí na velikosti firmy. „U velkých společností jsou benefity často poskytovány systémem cafeteria (kdy si zaměstnanec v rámci stanoveného rozpočtu zvolí benefity sám) a zaměstnanci mají širší výběr. Jako benefit poskytuje i vzdělávání. U menších firem jsou benefity obvykle omezené na stravenky či týden dovolené navíc,“ říká Součková z Grafton Recruitment.

Průzkum Graftonu podle ní ukazuje, že benefity nemají příliš velkou váhu, když se lidé rozhodují, zda na pracovní nabídku kývnou. „Daleko důležitější je mzda, vzdálenost bydliště od místa výkonu práce a na třetím místě typ smlouvy,“ říká Součková.

Třeba strojírenská firma ZLKL s dvěma stovkami zaměstnanců je jednou z firem v průzkumu, která bude příští rok benefity k těm už existujícím přidávat.„Pokud ale firma benefity nenabízí nebo s nimi aktivně nepracuje a nesnaží se je dlouhodobě přizpůsobovat požadavkům trhu, může to na uchazeče budit dojem, že společnost se o spokojenost zaměstnanců příliš nezajímá,“ domnívá se Kučera.

„Chceme investovat do zdraví zaměstnanců a poskytovat jim ovoce na pracovišti, vitaminy a doplňky stravy. Důležité je i zpříjemnění prostředí (dotované automaty na občerstvení všeho druhu atd.), výhodné mobilní tarify pro všechny zaměstnance i rodiny, zvýšení počtu sick days, zlepšení a zvětšení firemního ubytování,“ říká jednatel firmy Jiří Brázdil.

Zdroj: www.idnes.cz

TIP: Registrujte se zdarma a získáte přístup k rozsáhlému a aktuálnímu přehledu příležitostí v oblasti práce a vzdělávání: nabídku volných míst, rekvalifikačních kurzů a zkoušek. Pokud chcete udržet krok s vývojem na pracovním trhu, budete si potřebovat neustále doplňovat vzdělání ve svém oboru anebo případně svou profesi zcela změnit. S obojím vám může pomoci portál www.vzdelavaniaprace.cz