Nová Paka – Pekařská dílna je provoněná vanilkou, máslem i klasickou vůní kynutého těsta. Pět žen tu od časného rána vyrábí koblihy, koláčky a vánočky. Trošku netypické osazenstvo, jinak se tu totiž pohybují učni. Ti včera jen přihlíželi praktické zkoušce, kterou tu skládaly první účastnice kurzu jemného pečiva. Pořádá ho Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka.

Škola vloni absolvovala pilotní projekt a získala tak autorizaci pro systém profesních kvalifikací. Vzdělávat se tu nyní mohou jak děti, tak dospělí. Kurz jemného pečiva se skládá z 26 hodin teorie a 124 hodin praktické výuky v dílnách.

Přihlášení se učí péct vánočky, koblihy, koláče, své vzdělání zakončují zkouškou. „Ozvalo se nám pět zájemkyň, pátá ke zkoušce nedorazila,“ uvedla vyučující Stanislava Štrynclová. „Práce s dospělými je úplně jiná než s dětmi. Oni jsou chtiví vědění,“ pochvaluje si.

Cena kurzovného je do deseti tisíc korun, za zkoušku účastníci uhradí 2 750 korun. „Zájem byl docela překvapivý. Nadšení žen je úžasné. Oceňuji jejich snahu získat plnou profesní kvalifikaci a mít výuční list v oboru,“ podotýká Štrynclová.

Získat výuční list dál obnáší absolvovat ještě kurs na výrobu chleba, teprve pak z vás bude pekař. Ale stát se můžete i cukrářem nebo kuchařem. Zájem je také o obor krejčí. Podle Štrynclové tady škola zvažuje, s jakým počtem frekventantů vzdělávání zahájí.

Pekařský mistr Rudolf Eliáš si mne spokojeně ruce. „Ženy kurz zvládly bez problémů. Scházely se odpoledne a o sobotách. Jsou snaživé, mají zkušenosti a elán. Nebojí se zeptat. Je radost s nimi pracovat, navíc jsme si pěkně popovídali. “

Veronika Vaňková z Jilemnice se o kurzu dozvěděla od kamarádky a ihned se přihlásila, aby si dokončila vzdělání. „Perfektní přístup jak učitelů tak mistrů, nestěžuji si, jsem tu velice spokojená,“ hodnotí.

Od hudby k troubě

Evě Vlčkové z Prahy – Říčan je 45 let, má pět dětí, vystudovala hudební vědu a filosofii. Svá dítka vyučovala doma a všechny společně s manželem vedou k hudbě. Jeden ze synů se nyní chystá studovat hru na housle na vysoké škole ve Vídni. Paní Vlčková je v domácnosti třiadvacet let.

„Přiznám se, že pečení je můj třicetiletý koníček. Chtěla jsem se dostat ke kořenům, získat pohled, jak to vypadá v profesionální pekařské praxi. Zajímala jsem se i o technologie,“ zdůvodňuje svoji účast v Nové Pace. Doma každý den peče chleba. Prý bez nezdravých éček a z žitné mouky. Je experimentátor, vytváří si vlastní recepty, peče i celošpaldové koláče. Hodnotí praktickou i teoretickou část kurzu. „Obě dvě byly dostačující. V teoretické části jsme získaly dostupné materiály, navíc právě nyní vyšly dvě zajímavé knihy o surovinách a chlebu. S praktickou částí jsem velmi spokojená,“ hodnotí energická žena, která hodlá získat výuční list v oboru pekař i cukrář. Doma na zahradě by si ráda zřídila malou pekárnu, ale to je zatím jen sen.

Zdrojhttp://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/eva-vlckova-si-splnila-sen-bude-vyucenou-pekarkou-20150515.html

Pokud chcete udržet krok s trendy na pracovním trhu, sledujte http://blog.vzdelavaniaprace.cz/. Potřebujete si neustále doplňovat vzdělání ve svém oboru anebo chcete změnit svou profesi úplně? Pak navštivte portál www.vzdelavaniaprace.cz nebo www.narodnikvalifikace.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ochrana proti spamu *